Recomanacions per viatjar en avió

27/07/2015

Les persones amb mobilitat reduïda han de fer tot un seguit de tràmits per viatjar en avió. Aquí, us facilitem diverses recomanacions generals i de salut que de ben segur us ajudaran a tenir un viatge més tranquil i segur.

Informació general

- Per viatges llargs es recomana volar en primera classe/Business class, ja que els seients són més còmodes i més amplis
En classe turista s’haurà de demanar els seient amb reposabraç abatible, el més probable es que us ubiquin al seient de la finestra per temes de seguretat en cas d’emergències.

- Un cop comprat el bitllet, s’ha de trucar a la companyia de vol per informar que es viatja amb cadira de rodes o altres problemes de mobilitat.

- La majoria d’aeroports compten amb un servei d’atenció a les persones amb mobilitat reduïda, es sol demanar al mateix mostrador de la companyia de vol o també, en el cas d’Aena, els trobareu a l’aeroport en un punt de trobada.
Les seves tasques són: ajudar a portar l’equipatge, acompanyament a la zona de facturació, embarcament, controls de seguretat, recollida d’equipatge.
Per a més informació consultar a la web: http://www.aena.es/csee/Satellite/aeropuertos/es/Page/1213017924001/

- A l’hora de pujar a l’avió, el més comú és embarcar els primers, tot i que algunes companyies ho fan els últims. També s’intenta que sigui a les files del davant, per fer més àgil el pujar i baixar de l’avió.

- En el cas de no poder caminar, ja que la cadira de rodes és massa ample pel passadís de l’avió, compten amb una cadira especial més estreta, a la porta de l’avió es fa el traspàs i la vostra cadira anirà a la bodega amb la resta d’equipatge, però amb un etiqueta especial per tal de ser entregada al personal de l’avió a l’hora de l’arribada

- En el cas de que a l’aeroport no hi hagués finger (passadís que et porta de la porta d’embarcament fins l’avió) disposen d’un muntacàrregues per pujar a l’avió.

- La companyia aèria no pot ajudar amb el menjar, ni aixecar-lo, ni amb la comunicació, ni amb la medicació, tampoc portar-lo al bany. Si es necessita ajuda per a tot això, és necessari que porti un acompanyant.

Recomanacions de salut

Primer de tot, recomanem que informeu al vostre metge de capçalera de la intenció de viatjar. Ell/a us pot redactar un informe amb els vostres problemes de salut i medicació, en el cas de que en preneu. Aquest informe no és obligatori però no està de més dur-lo a sobre.

Depenent de la vostra patologia tindreu unes necessitats o unes altres, però en general:

- Per viatges llargs es recomana l’ús de anticoagulants (heparina subcutània) per evitar una trombosis degut a les hores d’immobilitat. Es una injecció 24h abans del vol.

- Amb problemes de incontinència, l’ús dels lavabos dins l’avió pot ser possible si aneu amb crosses, o si podeu fer peu per entrar-hi. Amb la cadira és molt impossible.

En el cas de les dones, en viatges llargs, recomanem portar una sonda vesical, ja que amb un bolquer serien moltes hores amb humitat i hi ha risc d’infecció, apart de la incomoditat que representa.
En el cas dels homes hi ha més opcions, fer servir una ampolla, posar un col·lector, en cada cas s’haurà de valorar l’opció més adequada.

- En el cas d’haver de portar material mèdic especial (xeringues o altre material clínic sobre el qual existeixin restriccions al seu transport en cabina) us poden fer acreditar el seu ús.

- Porteu la medicació a mà durant el vol si no teniu algú que us ajudi.

- En el cas de tenir un coixí antiescares a la cadira, recomanem que el poseu a sobre del seient de l’avió, estareu més còmodes i reduireu el risc d’úlceres. Apliqueu crema hidratant a la zona sacra abans i després del vol.

Comentaris