MIFAS posa en marxa un projecte d'impressió 3D per crear productes de suport
El projecte Rehab-Lab.cat permet a les persones usuàries implicar-se en el disseny d’una solució individualitzada i millorar la seva autonomia i qualitat de vida.
L’impuls de la Xarxa Rehab-Lab s’emmarca dins del projecte Rehab-Lab.cat 2023-2025, cofinançat pel Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya a través dels fons UE-Next Generation. Està liderat per la Fundació iSocial en col·laboració amb Fundació Ampans, Institut Guttmann, Fundació CIM-UPC i Avinent Group.
El projecte pretén expandir la xarxa europea Rehab-Lab a Catalunya, que a l’actualitat compta amb una seu central a Kerpape (França) i 55 organitzacions membres a França, Bèlgica, Luxemburg, Itàlia i Romania.
Rehab-Lab, suposa un canvi de paradigma en l’enfocament dels productes de suport per preservar l’autonomia, la vida independent i el manteniment en el domicili de les persones amb discapacitat i dependència. Aposta per un model que substitueix els productes estàndards per solucions personalitzades mitjançant tecnologies 3D. Aquest enfocament, que integra la visió social i sanitària, permet a les persones usuàries implicar-se en el disseny d’una solució individualitzada i millorar la seva autonomia i qualitat de vida.
MIFAS se suma a la iniciativa
A Catalunya, el projecte va iniciar-se a mitjans de 2024 amb proves pilot (FabLab) a Badalona (Institut Guttmann) i Manresa (Fundació Ampans). Actualment, MIFAS s’ha sumat a la iniciativa com a entitat col·laboradora amb la posada en marxa d’un FabLab a les seves instal·lacions.
Dues de les terapeutes ocupacionals de l’entitat han rebut formació en impressió 3D, i ara MIFAS compta amb una impressora cedida pel projecte amb la finalitat de crear prototips de productes de suport per a la millora de l’autonomia de les persones ateses als centres assistencials de l’entitat. A més, des del març fins al juny, un enginyer en pràctiques col·laborarà en l’elaboració d’aquests dissenys.
Aquest projecte segueix, plenament, la línia dels valors de MIFAS, i promou una atenció integral centrada en la persona i adaptada a les seves necessitats reals i individuals.
Comentaris