MIFAS i l’Institut Guttmann busquen voluntaris amb una discapacitat per identificar barreres
El projecte PARTICIPA necessita un mínim de 1.000 voluntaris per generar evidència científica que impulsi canvis socials basats en les necessitats reals de les persones amb discapacitat
Anar a una entrevista de feina i no poder entrar a l'oficina perquè no és accessible; arribar a un bar i que preguntin al teu acompanyant on seuràs tu; que el bany adaptat de l'establiment no estigui disponible perquè s'utilitza com a magatzem... Són algunes de les múltiples dificultats que han d’afrontar diàriament les persones amb discapacitat.
Conèixer els factors que dificulten la participació social de les persones amb discapacitat (barreres) i els que la faciliten (facilitadors) és l'objectiu del projecte de recerca social Participa, un treball que pretén generar evidència científica per impulsar actituds i canvis socials en base a les necessitats reals de les persones amb discapacitat. El projecte, que busca captar 1.000 voluntaris i voluntàries que comparteixin la seva experiència, està liderat per l'Institut Guttmann i compta a Girona amb la col·laboració de Grup Mifas.
PARTICIPA està obert a totes les persones majors d'edat d’Espanya i Andorra i que tinguin una discapacitat. També a persones amb una discapacitat que participin mitjançant una figura de suport, com un familiar, assistent personal, amic, etc. El registre es pot fer en aquest enllaç. Els investigadors assenyalen la importància d'aconseguir una cohort de voluntaris el més àmplia possible, per a que els resultats siguin un reflex proper de la realitat.
Els voluntaris formaran part d’una comunitat virtual i rebran un seguit de qüestionaris per completar online i que abastaran diferents aspectes: mobilitat, habitatge, lleure, ocupació, relacions personals... A més, disposaran d'un fòrum on compartir els seus dubtes i experiències.
Una qüestió social
Participa parteix d'una premissa: “La discapacitat no és una qüestió individual, sinó social; té a veure amb el context en el qual la persona interactua –afirma Joan Saurí, doctor en Psicologia i investigador principal del projecte–. Per això volem contribuir a desenvolupar una mirada comunitària que comprengui que no cal adaptar les persones, sinó l'entorn”.
Els facilitadors són factors físics i socials que milloren el funcionament i redueixen la discapacitat, mentre que les barreres són factors físics o socials que limiten el funcionament i generen discapacitat. “De vegades fins i tot són situacions que semblen ja solucionades, però que en realitat segueixen generant discapacitat". Anar a el teatre i que l'entrada accessible sigui per la porta del darrere t'obliga a separar-te del teu grup, anar per espais que no són els comuns per al públic general i que en ocasions acabis veient l'obra separada dels teus amics. Així que "entrant per la porta del darrere no acabes entrant com els altres”, explica Júlia Castelló, terapeuta ocupacional de l'Institut Guttmann i voluntària del projecte.
Enllaç de registre: https://participa.guttmann.com/ca/registre-participa/
Comentaris