MIFAS acull la Sessió Informativa “Parlem de Cohabitatge cooperatiu inclusiu”

24/11/2017

Ahir 23 de novembre, es va dur a terme la Sessió Informativa “Parlem de cohabitatge cooperatiu inclusiu” al CAI MIFAS, una jornada organitzada per MIFAS i Sostre Cívic, cooperativa que impulsa i gestiona projectes d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús.

La sessió va servir per resoldre dubtes sobre què és el cohousing, d’on prové, quins valors té implícits i el per què és important plantejar-lo com una alternativa a la compra o al lloguer.

Helena Trias Prats, arquitecta i membre de l’equip tècnic de Sostre Cívic, va ser l’encarregada de dibuixar el model teòric del cohabitatge en cessió d’ús als participants de la sessió, a través de l’explicació dels avantatges i la repercussió que té com a model alternatiu d’habitatge davant d’una societat individualista i afogada pel mercat immobiliari actual. Trias va centrar la seva explicació en la idea del canvi que signifiquen aquest tipus de models alternatius d’habitatge davant del concepte tradicional de la propietat privada: el cohabitatge aposta per l’ús compartit, col·lectiu i comunitari dels espais, el suport mutu, la sostenibilitat econòmica i ecològica, els edificis flexibles (que s’adapten al llarg de la trajectòria vital d’una persona) i, sobretot, es desenvolupa a partir de processos participatius i d’autogestió de les persones.

A nivell pràctic, qüestions que es va poder veure en la sessió que interessaven molt als assistents, el cohabitatge en cessió d’ús es materialitza en cooperatives de persones que estableixen un capital social inicial i posteriorment paguen una quota mensual com a socis i amb això obtenen la cessió d’ús d’un dels habitatges que hagin construït o rehabilitat.

El cohabitatge inclusiu a Catalunya actualment està en fase experimental, des de Sostre Cívic s’han aconseguit alguns solars-edificis cedits des de l’Ajuntament de Barcelona però encara no s’ha finalitzat cap projecte. L’Helena Trias va insistir molt en què el procés i els grups de treball són quelcom molt important en aquest tipus d’iniciatives.   

Finalment, es va presentar La Libèl·lula, un projecte de cohabitatge configurat i impulsat per un grup de persones amb diversitat funcional que van idear aquest projecte motivades per la manca d’habitatges adaptats i accessibles. L’Almudena Placer, persona amb diversitat funcional i sòcia de MIFAS, està al capdavant del projecte i proposa alternatives com l’ajuda mútua per prevenir la soledat, els serveis compartits i la sostenibilitat amb el medi natural mitjançant el conreu d’horts, entre d’altres.

La sessió va concloure amb la voluntat de la creació i consolidació d’un grup de treball dins de l’entitat, compost per persones interessades en el cohabitatge inclusiu i amb la previsió de realitzar una primera jornada de treball el proper gener de 2018.

Les persones interessades en formar part d’aquest grup de treball, poden contactar amb les Treballadores Socials de l’Associació MIFAS, Aloma i/o Raquel.