Les pràctiques formatives als centres assistencials de MIFAS, una experiència d’aprenentatge mutu

15/04/2025
Mifas

Estudiants, professionals i persones usuàries amb discapacitat comparteixen idees i coneixements que transformen les pràctiques formatives en una oportunitat per millorar la qualitat dels serveis dels centres assistencials de l’entitat.

Les pràctiques formatives als centres assistencials de Grup MIFAS, coordinades per l’àrea de formació de l’entitat a través del MIFASForma, són una oportunitat per fomentar l’intercanvi d’idees, coneixements i experiències entre estudiants, professionals i persones usuàries, i així millorar la qualitat dels serveis.

Proactivitat i foment de l’autonomia al Centre Ocupacional de Riudellots de la Selva

El Centre Ocupacional de MIFAS ha acollit durant aquest curs escolar diverses persones en pràctiques, una d’elles va ser la Laia, estudiant de 4rt d’Educació Social a la UdG. Amb la seva participació, la Laia ha ajudat a millorar, amb les seves pràctiques, la qualitat de vida de les persones usuàries fomentant la inclusió social, l’autonomia personal i la participació proactiva en la dinàmica del centre. Ha contribuït en el disseny d’intervencions orientades a les relacions interpersonals, l’estimulació cognitiva i el benestar emocional de les persones usuàries.

Per altra banda, la Maria, alumna de 2n d’Integració Social de l’Institut Vallvera, ha fet pràctiques de Formació Professional DUAL, un format que combina l’aprenentatge acadèmic amb la formació remunerada al centre generant un intercanvi mutu de coneixement i experiència. Les 800 hores de pràctiques han afavorit el seu creixement professional adquirint els coneixements necessaris per treballar des d’una vessant centrada en la persona. També ha pogut integrar-se completament a la dinàmica del centre, realitzant activitats pròpies i donant suport on ha estat necessari.

Vincles amb associacions del barri i autonomia a la llar, al centre residencial de Girona

Dins del centre residencial de MIFAS, durant aquest any nombroses persones han realitzat pràctiques formatives tant en l’àmbit de l’atenció a la dependència com en el de la integració social. És el cas de l’Arnau, el qual ha tingut una experiència molt positiva en les seves pràctiques al centre residencial, ubicat al barri de Sant Narcís a Girona, sobretot en projectes d’autonomia a la llar residència i al pis de la 4a planta.

La participació de l’Arnau ha permès consolidar projectes ja iniciats per l’integrador d’autonomia del centre residencial i ha donat suport en la preparació de sopars per a les persones residents més autònomes, ha fet acompanyaments a la piscina i ha organitzat activitats personalitzades. A més, ha fomentat la connexió amb el barri creant vincles amb associacions.

Activitats, tallers i acompanyament al Centre de Dia i de Recursos Pere Llonch, a Vilafant

A Vilafant, el Centre de Dia Pere Llonch ha acollit dues estudiants en pràctiques de Formació Professional DUAL de l’Institut Ramon Muntaner.

La Dina, estudiant de 2n de Tècnic d’Integració Social (TIS), ha establert un contacte molt proper amb les persones usuàries del centre i ha generat un vincle afectiu amb elles, tot impulsant activitats com “Protagonistes” i impartint tallers de llengua àrab. Ha participat també en l’acompanyament per a la realització d’activitats, ja programades, de la vida diària.

La Thais, estudiant de 2n de Tècnic en Atenció a la Dependència (TADE), destaca l’impacte personal que ha tingut el seu pas pel centre: ha descobert una realitat que desconeixia i que l’ha enriquit tant professionalment com humanament. Acompanyar les persones usuàries a diari, li ha permès desenvolupar noves habilitats que seran clau per a la seva carrera professional.

Oportunitat d’aprenentatge mutu

Les pràctiques als centres assistencials de MIFAS no són, només, una fase formativa. Són una experiència d’aprenentatge mutu entre estudiants, professionals i persones usuàries que comparteixen idees i coneixements amb l’objectiu d’apropar-se, cada vegada més, a un model d’atenció integral centrada en la persona.

Comentaris