L’esport adaptat com a eina per promoure l’autonomia de les persones amb discapacitat
Laia Planella, entrenadora de l’equip de bàsquet en cadira de rodes CB Mifas, exposa els beneficis que aporta l’esport adaptat a les persones amb discapacitat.
L’equip de bàsquet en cadira de rodes CB Mifas, s’adreça principalment a persones amb discapacitat que volen iniciar-se en l’esport adaptat. Té com a objectiu millorar la seva qualitat de vida i promoure l’autonomia personal de qui practica aquesta disciplina. Actualment, l’equip entrena els dimecres a les 18h al pavelló municipal de Serinyà, i competeix a la Lliga Catalana de bàsquet en cadira de rodes.
Entrevistem la Laia Planella, entrenadora de l’equip. Ens explica els beneficis físics i emocionals que aporta l’esport adaptat, concretament el bàsquet, a les persones amb discapacitat.
Què és el bàsquet en cadira de rodes?
El bàsquet en cadira de rodes és un esport adaptat. Vol dir que és un esport que ja existia i simplement han adaptat algunes normatives per poder-lo fer accessible i practicable per a persones amb característiques diferents. En aquest cas, persones que tenen alguna patologia o discapacitat en extremitats inferiors.
Quina importància té l’esport per a una persona amb discapacitat?
L'esport, al final, és important per a qualsevol persona perquè és una manera de socialitzar, de sortir de casa, de reptar-se a un mateix per poder evolucionar, per poder créixer. A més, l’autonomia que pot guanyar la persona en la pràctica esportiva, és la mateixa que pot guanyar en la seva vida diària.
Què aporta a nivell emocional a la persona jugadora?
A nivell emocional, sobretot nosaltres que som una escoleta, que per tant és una iniciació a l'esport, els hi aporta molta felicitat. Com he dit, és una excusa per socialitzar i conèixer altres persones, sobretot d’edat similar, o no, i amb característiques similars.
Al ser una iniciació, moltes vegades venen persones que acaben de tenir un accident o que acaben d'adquirir la discapacitat. Llavors, l’equip de Mifas és una manera de conèixer gent en el món de la discapacitat i de veure que, sobretot, som capaços de poder fer coses, de competir, de fer esport, de sortir de casa, de moure'ns. Els jugadors i jugadores adquireixen una autonomia que els hi acaba donant molta motivació per a la vida en general.
Quins són els objectius de l’equip?
L’objectiu com a equip és créixer. Aquest és el principal. Ara mateix som quatre jugadors i jugadores, només d'escoleta. Tenim l'equip que ara mateix és Bàsquet Girona, però que antigament havia sigut també de Mifas, que competeix a nivell nacional. I la idea és que tots els jugadors i jugadores que formem a l'escoleta de Mifas puguin fer aquest salt a nacional. Tant de bo, dins el Bàsquet Girona.
Quines qualitats ha de tenir una persona tècnica en esport adaptat?
Al final ha de ser una persona que tingui energia, ganes de fer coses, de moure's... No és fàcil perquè s'ha de buscar gent. Implica moltes problemàtiques que no pot tenir, per exemple, un esport que no sigui adaptat, ja que hi ha unes cadires, i s'ha de poder solucionar qualsevol problema més mecànic que pugui tenir una cadira. Per tant, també s'ha de tenir una part de ser "manetes" o de voluntat d'aprendre aquestes coses.
Cal tenir sempre present que una persona amb discapacitat té limitacions però també moltes capacitats igual que qualsevol altra persona. El que fem és acompanyar-les per tal de facilitar al màxim la seva autonomia i potenciar les seves habilitats: “Tu mateix, canvia't de cadira, i jo si vols estic per supervisar-te, per ajudar-te amb el que necessitis, però ets tu l'encarregat/da de fer aquest canvi de cadira”. I qui diu canvi de cadira, diu portar-se la cadira fins al lloc, agafar la pilota o qualsevol altra cosa.
Per sol·licitar informació o inscriure’s a l’equip CB Mifas, cal contactar amb l’àrea esportiva de l’entitat trucant al 972 41 40 41 o enviant un correu electrònic a mifas@mifas.com.
Comentaris