“Hey Temi” - Millorant qualitat de vida i autonomia des de la tecnologia robòtica

18/08/2023

Fins a maig de 2025, un total de 16 robots seran posats en marxa a tot Catalunya per oferir assistència a un grup de 48 persones, que es distribuiran entre la província de Girona i la demarcació de Lleida.

La incorporació de robots d'assistència a llars particular ha esdevingut una realitat. Aquest projecte innovador, fruit de la col·laboració entre entre MIFAS i Aspid.A través d'aquesta associació gironina, s'ha presentat un aparell de teleassistència innovador que revoluciona la vida de les persones amb discapacitat. busca millorar la qualitat de vida i l'autonomia de les persones amb discapacitat. Amb robots dissenyats i fabricats per l'empresa Grup Saltó i finançats mitjançant els fons Next Generation de la Unió Europea, el projecte té un valor de 350.000 euros. Aquesta innovació no només ofereix assistència funcional, sinó que també brinda un sentiment de seguretat i confiança a les persones amb discapacitat i als seus cuidadors.

Un exemple, d'aquesta incorporació a la llar i ajuda a la persona amb discapacitat, és Margarita Rodríguez, que després d'un ictus fa dos anys es va trobar en cadira de rodes i ara és la primera gironina en beneficiar-se d'aquest robot. Durant les darreres dues setmanes, el robot no només l'ajuda a començar el dia, sinó que també li recorda la medicació, l'informa de les cites mèdiques, li ofereix música mitjançant YouTube i fins i tot li manté la informació actualitzada mitjançant titulares i notícies projectades a la pantalla.

El robot, anomenat "Hey Temi", és més que un simple dispositiu electrònic. Proporciona companyia i assistència personalitzada, com demostra el fet que només respon a Margarita mitjançant reconeixement facial. La seva parella també ha experimentat els avantatges d'aquesta tecnologia, ja que el robot ofereix tranquil·litat i seguretat en moments en què cal sortir. Abans, les preocupacions pel benestar de Margarita impedien a la parella deixar la llar, però ara el robot és com un vigilant constant que els alerta immediatament en cas d'una emergència.

En una fase pilot, sis persones amb discapacitat física es beneficiaran del robot a les comarques gironines. A partir de setembre, està previst que es continui instal·lant robots per a més usuaris. Tot i que el robot té un impacte positiu, els usuaris reconeixen que encara té un potencial a explorar i que no pot substituir completament l'assistència humana per a les necessitats més intenses.

Anna Brasas, la treballadora social i cap de l'Àrea d'Atenció a la Persona de MIFAS, destaca que el projecte s'ajustarà segons les experiències dels usuaris, reforçant els aspectes positius i millorant els punts febles del robot de teleassistència. A partir de setembre, es concretarà la instal·lació de 5 robots addicionals mitjançant entrevistes i avaluacions amb els usuaris de Girona.

                 

 

Comentaris

En línia

Grup Mifas

Gràcies per posar-te en contacte amb nosaltres, amb què podem ajudar-te?

09:46