Èxit en la presentació del primer any d’Invictes | Servei per a la inclusió de les víctimes de trànsit ferides greu en el seu entorn social

08/02/2024
MIFAS

Una iniciativa transformadora que ofereix, a les persones víctimes de trànsit ferides greu amb seqüeles per a tota la vida, serveis de suport i d’orientació que fomentin l’autonomia personal i la vida independent.

MIFAS ha acollit, a la seu central de Girona, la presentació del Servei per a la Inclusió de les víctimes de trànsit ferides greu en el seu entorn social – INVICTES – en motiu del seu primer any en funcionament. El programa està impulsat pel Servei Català de Trànsit amb l’objectiu d’oferir, a les persones usuàries, serveis de suport i d’orientació que fomentin la seva autonomia personal i la vida independent.

El servei, que és públic i gratuït, es duu a terme gràcies a un equip interdisciplinari format per professionals de l’àmbit de l’educació i el treball social, una terapeuta ocupacional i una psicòloga que acompanyen la persona i el seu entorn social per donar resposta a aquesta situació sobrevinguda.

Amb aquest equip es garanteix l’accés a tot el territori, i el servei es fonamenta en el model de l’Atenció Integral Centrada en la Persona i el de la Vida Independent i Comunitària. Significa que l’equip es desplaça i atén la persona presencial o telemàticament per oferir informació i atenció especialitzada, com per exemple suport en tràmits, diagnòstics d’accessibilitat, participació en el seu entorn social, realització d’activitats d’oci i cultura, grups de suport, inserció laboral, entre d’altres.

Fundació MIFAS, entre altres entitats i administracions, i com a entitat de referència en discapacitat física, orgànica i sensorial a la demarcació de Girona, coordina aquest servei arreu del seu territori. Fins ara, les persones ateses han tingut seqüeles greus en relació a politraumatismes traumatismes cranioencefàlics i importants dificultats relacionades amb la salut mental.

Així doncs, avui s’ha celebrat el primer any en funcionament del servei Invictes amb una presentació oficial, on hi han fet acte de presència diferents ens públics i privats i cossos de seguretat del territori, a més d’altres persones assistents. L’èxit no només ha estat en la convocatòria i l’assistència, sinó que tothom ha mostrat interès en el programa i en la difusió del mateix.

L'esdeveniment ha comptat amb la participació del president de Grup MIFAS, Artur Altabàs. La presentació del servei a ha anat a càrrec d'en Ramon Lamiel, del Servei Català de Trànsit, i el testimoni del servei ens l'ha donat una persona usuària, Xavi Garcia, acompanyada d'en Josep Bécares, el responsable a les comarques gironines.

Artur Altabàs ha iniciat l’acte donant la benvinguda a tots i totes les assistents i, acte seguit, Ramon Lamiel ens ha explicat com el disseny del nou servei ha partit de l’experiència dels més de 10 anys del SIAVT, Servei d’Informació i Atenció a Víctimes de Trànsit, de manera que Invictes parteix d’una base sòlida per dur a terme els acompanyaments. Afegeix que hem de treballar per millorar el nombre de persones ateses i mantenir aquesta alta qualitat en el servei, aconseguida per entitats executores com MIFAS. En aquest sentit, convida a professionals i administracions a ser activistes amb Invictes i explicar a tothom la tasca del servei públic que compleix un any.

Josep Bécares, com a responsable d’Invictes a MIFAS, posa en valor la fonamentació del servei, no només en el SIAVT i en l’expertesa de les associacions de víctimes com Stop Accidentes i PAT (APAT), sinó en la utilització de referents socioeducatius com el paradigma de l’acompanyament, l’atenció integral i centrada en la persona i la filosofia de la vida independent i comunitària. Que són eines que ens permeten dedicar temps i oferir l’orientació necessària a les persones víctimes d’un accident de trànsit.

Xavi Garcia, ens ha donat el seu testimoni com a persona víctima d’accident de trànsit i usuari del servei Invictes: “Considero que el servei Invictes és molt potent. He tingut molt bona relació amb totes les professionals, realment m’han pogut acompanyar, orientar i he trobat un suport que m’ha ajudat a impulsar-me. Així he arribat a estudiar un màster de professorat i ja estic fent les pràctiques. Estic molt agraït!”