Dos agents de la Policia Municipal i MIFAS faran un curs per detectar el mal ús de les targetes PMR

02/05/2022
MIFAS

Aquesta formació té com a objectiu formar els i les agents de la Policia Municipal per dotar-los de més informació sobre la normativa d’ús de les targetes PMR i puguin detectar amb més facilitat els usos fraudulents o inadequats d’aquestes.

MIFAS i dos sergents de la Policia Local de les poblacions de Berga i Salt han signat un conveni de col·laboració per dur a terme la formació “Operativa Policial amb les targetes d’estacionament per a PMR (persones amb mobilitat reduïda)” adreçada a policies locals i controladors d’estacionament regulat de les poblacions de la demarcació de Girona que hi estiguin interessades. Aquesta formació té com a objectiu formar els i les agents de la Policia Municipal per dotar-los de més informació sobre la normativa d’ús de les targetes PMR i puguin detectar amb més facilitat els usos fraudulents o inadequats d’aquestes.

Els sergents Francesc Xavier Bautista i Jaume Hernández Mercader, funcionaris de carrera amb una àmplia experiència en l’àmbit de la policia local, imparteixen aquesta formació des del 2017, davant de la necessitat de formar el cos de la Policia Local pel que fa a la normativa d’ús de la tarja PMR. Algunes de les poblacions on els sergents han impartit la formació són Berga, Salt, Arbúcies, Hostalric, Lloret de Mar i Caldes de Malavella.

Aquestes formacions han permès detectar i sancionar moltes persones que en feien mal ús. A tall d’exemple, al municipi de Berga, en gairebé tres anys, han intervingut 38 targetes (entre caducades, fotocòpies o utilitzades de titulars difunts) o al municipi de Salt han superat els 50  casos detectats d’ús fraudulent, amb 5 casos portats a Fiscalia amb condemna.

Aquestes dades permeten dir de manera objectiva que millorar la formació de la policia respecte a l’ús fraudulent i tractant temes com normativa, tipus de targetes PMR tan nacional com estrangeres, casuística de quan és un il·lícit penal o una infracció administrativa, entre d’altres fa que tinguin més recursos per detectar els mals usos i per tant fer la seva feina de manera més eficient.

MIFAS s’ha sumat a aquesta iniciativa per les constants queixes que arriben a l’entitat, per part de persones amb discapacitat i beneficiàries de la targeta PMR, que sovint troben les places ocupades per vehicles que fan un ús fraudulent del distintiu, ja sigui fotocopiant targetes d’altres persones o fins i tot d’una persona difunta, afectant de forma molt negativa a les persones que realment ho necessiten. Des de l’entitat es considera que aquesta formació és molt necessària per evitar al màxim les accions irresponsables d’algunes persones.

La formació, que té una durada de 6h, consta d’una part teòrica i una part pràctica que imparteixen els dos sergents. Amb la incorporació de MIFAS, i concretament d'en Josep Planiol, secretari de MIFAS, persona amb discapacitat, usuària de cadira de rodes i Caporal jubilat del Cos de Mossos d’Esquadra, es durà a terme també una acció de sensibilització que consistirà en una explicació dels diferents tipus de discapacitat que hi ha i també es donaran unes pautes bàsiques a tenir en compte per tal de tractar adequadament les persones amb discapacitat.   

Posteriorment es durà a terme una activitat utilitzant cadires de rodes perquè els policies puguin viure per uns instants en primera persona el que representa moure’s d’aquesta manera i el que pot representar no poder aparcar al lloc corresponent perquè l’utilitza una altra persona de manera fraudulenta. 

En els propers dies, MIFAS farà arribar una carta a diferents ajuntaments explicant aquesta greu problemàtica sobre el mal ús de les targetes PMR i oferint  la formació al seu cos policial.