Després de nou anys, s’ha aprovat el nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya

29/11/2023
MIFAS

A MIFAS celebrem l'aprovació del nou Codi d'Accessibilitat de Catalunya i instem a les administracions a garantir una implementació efectiva per avançar cap a l'accessibilitat per a tothom.

El Govern ha aprovat, finalment, i després de nou anys d’espera, el Codi d'Accessibilitat de Catalunya, que ha de desplegar la Llei 13/2014, de 30 d’octubre, d’accessibilitat de Catalunya, introduint aspectes com l'accessibilitat sensorial i cognitiva en productes, serveis i activitats culturals, esportives i de lleure.

Des de MIFAS ho celebrem, tot i que ha arribat amb nou anys de retard, quan la normativa establia un termini de dos anys després de la llei d'accessibilitat del 2014.

El codi d'accessibilitat detalla mesures, procediments, requisits i paràmetres tècnics que garanteixen l'autonomia i la no-discriminació de persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda en espais públics, edificis, mitjans de transport, productes, serveis i comunicació.

No obstant, lamentem les oportunitats perdudes durant els anys de retard, considerant que aquesta demora ha obstaculitzat les millores necessàries en l'accessibilitat universal, a més de retardar l'ajust de les polítiques als mandats de la Convenció Internacional de Drets de les Persones en Discapacitat. També lamentem que algunes preocupacions prèvies no hagin estat abordades, com la construcció d'edificis d'obra nova sense ascensor.

Així doncs, instem el Govern a treballar activament en la difusió i comprensió del codi, demanant estratègies i polítiques efectives amb la participació del sector, i destaquem la formació com a element clau per facilitar la seva implementació.

És una bona oportunitat per conscienciar la societat sobre la importància de l'accessibilitat universal, no només per a persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda, sinó també a l’hora de millorar la qualitat de vida de tota la ciutadania.