Consideracions de l’OMS sobre el COVID-19 i el seu impacte en les persones amb discapacitat

27/03/2020
COCARMI

El COCARMI, Comitè Català de representants de persones amb discapacitat ha fet un resum de les consideracions que ha redactat l'OMS sobre el coronavirus i el seu impacte en les persones amb discapacitat.

 

FONT: COCARMI.

Arran de la crisi sanitària del coronavirus, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat un seguit de consideracions relacionades amb les persones amb discapacitat, un col·lectiu especialment vulnerable i amb major risc de contagi que la població general. Ara bé, aquest impacte es pot reduir si tots els agents socials implicats amb l’atenció al col·lectiu tenen en compte aquestes consideracions i prenen unes determinades mesures.

Aquestes han de començar amb aquelles que facilitin el seu accés a les recomanacions de salut i higiene bàsica per a la prevenció, així com a l’accés a tota la informació relativa a aquesta prevenció i a l’atenció mèdica derivada de la seva discapacitat i que en moments com aquest es pot veure interrompuda.

Segons l’OMS, els cuidadors i serveis d’atenció a la població amb discapacitat han de ser prioritaris com a receptors d’equips de protecció (mascaretes, guants etcètera) que distribueixin les administracions.

El document de l’OMS, en anglès, inclou consideracions per a una correcta atenció del col·lectiu a la llar i per garantir aquesta atenció al llarg del temps per evitar que quedi desatès. Inclou així mateix recomanacions per a una bona salut física i mental de les persones que viuen a la llar i sobre accessibilitat a la comunicació dels missatges i informacions (en discursos, rodes de premsa, notes de premsa, xarxes socials) que transmetin les autoritats durant la crisi, amb mesures que tinguin en compte no només les discapacitats sensorials sinó també la discapacitat intel·lectual i el deteriorament cognitiu.

El text contempla igualment consideracions sobre els treballadors i professionals de la salut perquè tinguin en compte les especificitats de tracte i comunicació que requereixen les persones amb discapacitat durant l’atenció mèdica, alhora que recomana habilitar telèfons específics de consulta, que resolguin dubtes sobre la seva salut en general i sobre les seves necessitats específiques de rehabilitació. Les persones amb discapacitat requereixen un major seguiment i control sanitari i assistencial.

Apunta també mesures de suport econòmic i financer per a aquelles famílies que hagin de deixar de treballar per atendre les persones amb discapacitat, i els suports necessaris per, si s’escau, la persona amb discapacitat pugui seguir treballant des del seu domicili. Cal, també, suport financer als serveis que atenen el col·lectiu.

D’altra banda, es demana als centres escolars que habilitin els recursos que permetin els alumnes amb discapacitat continuar les classes des de casa.  El text de l’OMS aborda, a més, les necessitats especials de determinats col·lectius.

Consideracions relatives a la discapacitat durant el brot COVID-19

 

 

Comentaris

En línia

Grup Mifas

Gràcies per posar-te en contacte amb nosaltres, amb què podem ajudar-te?

13:46