Ascensors més segurs

27/11/2015

Amb l'entrada en vigor de les noves normatives, com haig d’adequar el meu elevador o muntacàrregues?

En els últims mesos s'han incrementat les mesures de revisió i control dels ascensors. Recentment, el canvi de normativa sobre elevadors domèstics i muntacàrregues per a persones ha provocat una allau de reclamacions. En la majoria dels casos, el propietari d'un d'aquests elevadors es troba amb que ha d'adequar el seu elevador als nous paràmetres de seguretat, que equivalen aquest tipus de solucions als estàndards d'un ascensor. Això implica, entre altres coses, dotar el seu elevador o muntacàrregues de sistemes complexos, com una caixa de tascons o telèfon d'emergència, tal com marca l'actual normativa. 

Això es tradueix que milers de persones es veuen afectades per un canvi legal que els obliga a reformar el seu elevador, sense saber molt bé per què o quin tipus d'intervenció ha de realitzar. A més, són moltes les empreses que han avisat amb un escàs marge als propietaris, posant-los entre l'espasa i la paret, exigint-los a més un sobre cost per tractar-se d'una mesura urgent. 

Com puc fer més segur el meu ascensor-elevador? 

Fins avui, muntar un elevador domèstic o un muntacàrregues per a persones era una solució útil i fins i tot recomanada per a les persones que, per viure en una casa o finca privada, necessitaven d'un ascensor. Aquests últims però requereixen d'una revisió periòdica, molt més exhaustiva que la d'un elevador, i a més han de complir amb una sèrie d'elements que els encareix considerablement. Per això, moltes persones van optar per instal·lar un elevador o muntacàrregues per tractar-se d'una solució més econòmica i que aparentment oferia els mateixos resultats. 

A data d'avui però, amb la nova llei, la equivalència dels elevadors i muntacàrregues a la categoria d'ascensor obliga als propietaris a adequar el seu producte amb una sèrie d'elements enfocats a garantir la seguretat dels passatgers. I és que, en molts casos, la majoria d'elevadors o muntacàrregues mancaven de mecanismes de seguretat bàsics. Per exemple, el fet de no tenir una caixa de tascons implica que si el cable traccionador es parteix, la cabina es desploma fins a impactar contra el sòl sense cap tipus de fre. 

Per això, per fer més segur l'ascensor-elevador (perquè la llei obliga a això) el primer pas que hem de prendre és contactar amb l'empresa que va instal·lar la màquina. Ja es tracti d'un elevador antic o modern, hem d'assegurar-nos per escrit que compleix amb la normativa vigent i amb les previstes per entrar en vigor en els propers 2 anys. L'empresa instal·ladora haurà de ser qui ens ofereixi la solució.

D'altra banda, cal assenyalar que no totes les empreses instal·ladores existeixen a dia d'avui. En aquest cas, hem d'acudir a una empresa en ascensors, que compti amb un equip tècnic i especialitzada en adequacions d'ascensors. En qualsevol cas, aquesta haurà d'oferir-nos la possibilitat d'adaptar el nostre ascensor amb les peces originals del fabricador o d'igual qualitat, sempre homologades i amb la seva respectiva garantia. 

Si, d'altra banda, l'adequació suposa un cost elevat o dubtem de la seva honestedat, sempre és recomanable buscar una segona opinió. En qualsevol cas, el tipus d'intervenció serà similar, però haurem d'exigir sempre la màxima professionalitat i garantia de seguretat ja que està en joc la vida dels ocupants. 

Si busques assessorament o necessites adaptar el teu elevador o muntacàrregues, pots contactar amb Válida sin barreras, empresa patrocinadora de la Secció Esportiva del Grup MIFAS. Válida sin barreras disposa d’un equip de professionals especialitzat al teu servei i ofereix assessorament legal i tècnic amb cobertura a tota Espanya.

Truca'ls al 900 414 000.

Comentaris