25 anys: La Jornada de COCARMI sobre el Dret al Treball de Persones amb Discapacitat
COCARMI celebra el seu 25è aniversari amb una jornada, a l'auditori de Support Girona, el proper 27 d'octubre sobre el dret al treball de les persones amb discapacitat i la igualtat d'oportunitats, que constarà de 3 actes pel territori català enguany.
El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de la discapacitat a Catalunya, posarà sobre la taula el dret a l’ocupació de les persones amb discapacitat en una jornada el 27 d’octubre a Girona, dins els actes del 25è aniversari del Comitè i sota el títol ‘Dret al Treball de les persones amb discapacitat. Igualtat de Condicions?’
L’objectiu de la jornada és reflexionar i reivindicar el dret a una feina digna i de qualitat, en igualtat de condicions que la resta de la societat, de les persones amb discapacitat, així com posar en valor els molts avantatges i beneficis que representa, per a les empreses, comptar amb persones amb discapacitat als seus equips i organitzacions.
Tot i ser un dret reconegut per la Convenció Internacional sobre els Drets de els Persones amb Discapacitat, les xifres mostren que aquest dret és encara lluny d’assolir-se plenament. Segons dades del 2021 de l’Institut d’Estadística de Catalunya, la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat era del 28,0 per cent (el 71,9 per cent en el cas de les persones sense discapacitat) i va disminuir 5 dècimes respecte del 2020. Al seu torn, la taxa d’atur de les persones amb discapacitat va ser del 20,6 per cent, 2,6 punts menys que el 2020 i 9,2 punts per sobre de la taxa de les persones sense discapacitat. Molta feina per fer!.
La jornada de divendres 27 tindrà lloc a l'auditori de Support Girona i arrencarà amb la conferència ‘El futur de la feina de les persones amb discapacitat: oportunitats i desafiaments’, a càrrec de la directora gerent de la Federación Empresarial Española de Asociaciones de Centros Especiales de Empleo (FEACEM), Pepa Torres, qui parlarà de la inclusió de persones amb discapacitat a les empreses per promoure un entorn laboral equitatiu i enriquidor.
Tot seguit tindrà lloc una taula rodona amb professionals de diferents empreses gironines (Hotel Ultònia, La Fageda, Toni Pons) que explicaran la seva experiència en la contractació de persones amb discapacitat, oportunitats i reptes.
L’acte serà inaugurat per Mercè Batlle, presidenta del COCARMI, Juli Silvestre, director general d'Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, de la Generalitat de Catalunya i Maite Tixis, diputada d’Acció Social i Igualtat de la Diputació de Girona.
La cloenda anirà a càrrec de Lluc Salellas, alcalde de la ciutat de Girona.
Aquesta jornada, que té el suport de l’ajuntament de Girona, la FEACEM, el GEiEG, La Fageda, Support, Toni Pons i Hotel Ultònia és la segona de les tres previstes dins els actes del 25è aniversari de l’entitat. La primera d’elles es va celebrar el 20 de març a Lleida sota el títol ‘Accessibilitat, autonomia i discapacitat’. La tercera, i a tall de cloenda, tindrà lloc els dies 29 i 30 de novembre a Barcelona
25 anys treballant per les persones amb discapacitat
Des que es va fundar l’any 1998, el COCARMI ha estat la veu de les mancances i reivindicacions de les persones amb discapacitat davant les administracions, les empreses i la societat. La feina conjunta de les entitats ha contribuït a avançar en el reconeixement de drets i prestació de serveis socials, laborals, educatius, culturals i d'oci i en temps de crisi ha estat clau la seva tasca de denúncia de discriminacions i vulneracions, com hem pogut comprovar arran de la recent crisi de la COVID19.
El carnet acreditatiu de la discapacitat, les lleis de la Llengua de Signes Catalana i la d'Accessibilitat, la reserva d'un 5 per cent dels llocs de treball del sector públic per a persones amb discapacitat, la constitució del Consell Català de la Discapacitat i l’impuls del Pacte Nacional Sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat són algunes de les moltes fites en les quals el COCARMI ha fet una important contribució.
Però el camí és costerut i la llista de reivindicacions pendents continua sent llarga, com l’actualització de la cartera de serveis i del sistema de concertació dels mateixos, fórmules de finançament que donin estabilitat a llarg termini a les entitats, l'aprovació de la Llei Catalana d'Autonomia Personal i Vida Independent i del Decret d’Accessibilitat, garantir l’aplicació de la Llei d’educació inclusiva o l’efectiu compliment de la reserva del 2 per cent de llocs de treball a les persones amb discapacitat son algunes d’elles.
El Comitè, que començà amb set entitats fundadores, està actualment integrat per tretze federacions i associacions que representen les persones amb discapacitat de Catalunya, ja sigui discapacitat física, orgànica, intel·lectual, sensorial, trastorn mental o pluridiscapacitat.
Aquestes entitats són: ACAPPS, ASOCIDECAT, COCEMFE Catalunya, DINCAT-Plena Inclusió Catalunya, Down Catalunya, ECOM, Federació Catalana d’Autisme, FECETC, FEDER a Catalunya, Federació Salut Mental Catalunya, FESOCA, FEPCCAT i ONCE Catalunya. El COCARMI forma part del Comité Estatal de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI), que representa uns 3,8 milions de persones amb discapacitat d'unes 7.000 associacions. Forma part així mateix de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i de la Plataforma d'Infància de Catalunya (PINCAT).
Per més informació entra a la nostra AGENDA.
Comentaris