De sexualitat, poca gent en parla!

24/01/2023
Maria del Mar, Psicòloga

Hi ha un tema més que actual, i més que pendent dins força col·lectius.., i aquest és el de la Sexualitat. En aquest apartat volem dedicar atenció a una àrea que, per diferents motius, presenta moltes preguntes i necessitats sovint silenciades.

Per recel vers el què es pugui despertar, per por a reconèixer una mancança, per pudor, per vergonya, per prudència, per desconeixement, o per molts altres motius, costa. Es fa difícil compartir amb els altres, de manera sincera, dubtes i desitjos quan aquests son sobre aspectes sexuals. Aquest fet és encara més evident segons siguem d'una o altra generació, però si a més a més per alguna raó no complim amb els estàndards socials..., l'experiència ens ensenya que costa molt trobar respostes, suport o, si més no, acompanyament i escolta.

I així, s'acaba per no preguntar, per no comentar.

Quan ens fixem en persones amb discapacitat, d'entrada es prioritza la salut física, la del cos, la dels hàbits, la de la ingesta, del son, de l’esport...Es parla sobretot de rehabilitació i de manteniment. També es contempla la dimensió lúdica i la interacció social. En algunes ocasions s’insinua observar, encara que sigui tímidament, la salut emocional i psicològica. Si tot això es concilia amb un entorn relacional satisfactori (que solen ser amics i/o familiars) ja es considera que hi ha una atenció més o menys plena. I, de Sexualitat, poca gent en parla, no fos cas que s’obrís la caixa de trons!

Mirar la dimensió sexual, de cares i sense prejudicis sinó amb ganes de saber, d’explorar possibilitats, d’informar-se, d’observar-se, de qüestionar aspectes, compartir visions o d’incorporar altres percepcions, pot no ser còmode per a tothom. Tanmateix, quan sí hi ha interès, resulta difícil trobar on anar o amb qui compartir-lo.

A nosaltres ens interessa, sí. I volem fer costat a qui en vol parlar. Obrim el Servei d’Atenció a la Sexualitat sense saber què passarà: si ens trobarem intentant obrir pas en una àrea que al capdavall potser no afecta o inquieta a tanta gent com ens sembla... O si ens trobarem amb algunes veus alleujades per trobar un acompanyament . Si podrem donar suport, o si només podrem fer costat.

En aquest apartat anireu trobant articles diversos, i potser alguns naixeran de preguntes i/o consultes que ens feu arribar. El més important és anar esbrinant quines són les necessitats reals, on detectem mancances de qualsevol tipus i com les podem afrontar. Per a això cal participar... Recordem: Qui calla.., no obté ni resposta, ni atenció. És així!

Us convido a fer totes aquelles aportacions i consultes que considereu, sense prejudicis, sense objeccions.., a ser la veu d’altres persones que potser viuen experiències similars. Els dubtes d’uns poden esdevenir la informació necessària per a d’altres, i això és valuós!

Viure amb una discapacitat no ha de suposar veure’s “in-capaç” per a viure una dimensió personal tan important com és la Sexualitat. Benvinguts i gràcies d’avançada per participar i ajudar a créixer aquest projecte!

Grup Mifas

En línia

Grup Mifas

Gràcies per posar-te en contacte amb nosaltres, amb què podem ajudar-te?

23:30