07/12/2011

Un 71% dels bars i restaurants de la ciutat de Girona no estan adaptats a persones amb discapacitat

Mifas reclama una guia que aglutini tota l'oferta turística de la demarcació per a persones amb mobilitat reduïda.

GIRONA | ACN/DDG Un 71% dels bars i restaurants de la ciutat de Girona agregats a l'Associació d'Hostaleria de Girona-Radial no són accessibles per a persones amb cadira de rodes. Tot i que la normativa no obliga els locals amb menys de cinquanta places a estar adaptats als minusvàlids, el gerent de l'Associació, Jesús Pastor, considera que els clients valoren positivament que estiguin preparats per rebre persones amb mobilitat reduïda.

D'altra banda, el vicepresident de Mifas, Albert Carbonell, reflexiona que ha crescut l'oferta en oci per a discapacitats a la demarcació, i que ara caldria una guia que recollís totes les activitats que es poden fer a les comarques gironines amb cadira de rodes.

Anar a dinar a un restaurant o fer servir el lavabo d'un bar pot convertir-se en una missió complicada en alguns locals de Girona per a les persones que van amb cadira de rodes. Dels 121 bars i restaurants membres de l'Associació d'Hostaleria de Girona-Radial, només 35 estan totalment adaptats als minusvàlids. És a dir, que l'accés és a nivell del terra o bé té rampes i, a més, els lavabos estan dotats de l'espai suficient i les barres reglamentàries.

La normativa obliga a estar adaptats als minusvàlids els locals nous que superin les cinquanta places i també els ja existents que facin obres i també arribin a aquesta capacitat. Per això que molts bars i restaurants petits ja no estan preparats per rebre persones amb cadira de rodes, sobretot aquells que es troben situats al Barri Vell, on no tenen espai per créixer i on, a més, la mateixa arquitectura dels carrers ja dificulta arribar fins al local.

Per als bars i restaurants que no tenen espai per construir lavabos específics per a minusvàlids, Carbonell proposa que adaptin els banys convencionals als discapacitats. Una solució que el vicepresident de Mifas també fa extensiva a aquells locals que, davant d'una manca d'espai, usen els lavabos de minusvàlids com a magatzem.

Turistes amb poder adquisitiu

Des de Mifas, Carbonell reflexiona que tot i que "s'ha avançat molt" en l'hostaleria i en el turisme en general en l'adaptació per a minusvàlids, troben a faltar una guia que aglutini tota l'oferta de la demarcació de Girona per a persones amb cadira de rodes. Reivindica d'aquesta manera una recopilació que recollís activitats per a persones amb mobilitat reduïda com els vols en globus que s'ofereixen a la Garrotxa, el kàrting que es pot practicar a l'Empordà o l'esquí adaptat a discapacitats de la Molina.

Carbonell argumenta que aquesta guia serviria per donar resposta a molts turistes amb cadira de rodes que no coneixen el territori i no saben a on adreçar-se. "A Europa hi ha moltes persones amb discapacitat física i un nivell adquisitiu alt que estan disposades a gastar-se els diners amb serveis adaptats", reflexiona en aquest sentit, i afegeix que "en temps de crisi és interessant no prescindir de cap grup de turistes".

El vicepresident de Mifas posa les Illes Canàries com a exemple a seguir, ja que ofereix informació detallada de les activitats que hi poden fer els discapacitats. "Fan guies molt específiques, allà sí tenen en compte aquest grup de persones", explica Carbonell.